Eller ”Sakernas Internet” på svenska, är ett nytt begrepp i den digitala utvecklingens spår. Det beskriver den utveckling som handlar om att byggnader, apparater, bilar och mycket annat förses med små inbyggda sensorer och datorer som kommunicerar med omvärlden och varandra. Exempelvis en spisfläkt som känner av matoset och reglerar sig själv eller slår av spisen om det luktar bränt. Eller återvinningskärl som meddelar tömningsbilarna när de bör komma. Eller en liten sensor på orkidén som sms:ar dig när den vill ha vatten. Alltså ungefär som när vi människor idag kommunicerar via internet. 

Internet of things kan även avse människor, vi kan plåstra fast en sensor på huden som meddelar huset när det är dags att ändra temperatur eller varna om man glömt att ta sin medicin. 

Runt om i världen ökar nu antalet uppkopplade saker kraftigt och vi kan räkna med att allt vi tror kan göra nytta som uppkopplat kommer att bli det. En prognos, som säkert kan komma att ändras, är att det inom fem år finns 50 miljarder anslutna enheter i världen. 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->