— Hela energibranschen ställer just nu om sig för att möta framtiden och det är viktigt för bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare att hänga med. Det säger Joachim Lindborg, teknisk chef på företaget Sustainable Innivations. Här berättar han om lite av det som är på gång och som redan börjat med IMD.

IMD är bara början på den utveckling mot ”Intelligent Buildings” eller ”Smarta hus”, som är ett hett begrepp i fastighetsbranschen över hela världen. Det handlar om teknik där olika system i fastigheten som värme och ventilation samspelar optimalt. Men också om hus som har koll på sina boende och styr allt från tvättider till att tipsa om när det är läge att duscha, eller som kan skapa och lagra energi. Det är bra att redan nu börja titta på möjligheterna.  Fördelarna är ett bättre boende och att som bostadsrättsföreningen kan spara pengar och undvika högkostnadsfällor.

De flesta av dagens bostadshus har ännu ganska lite av den smarta teknik som gjort intåg inom många andra områden. Men nu kan saker börja hända.  Främst handlar det om teknik som kan spara energi och gynna boendeekonomin och det globala klimatet. 

— Se exempelvis på dagens värme/kyla- och ventilationssystem. De lever oftast sina egna liv och motverkar lätt varandra. Men i ett ”Smart hus” samarbetar de optimalt för att spara energi.  

Andra exempel kan vara fastigheter som har koll på elpriserna och kan vara med och hjälpa elnäten genom att styra energianvändningen till tider då belastningen är lägre. Eller hus som känner av om du är hemma och anpassar ventilationen därefter, ventilationen drar mycket energi så en hel del kan sparas om den bara körs vid behov.  Eller varför inte låta huset tipsa dig om när det är billigt att duscha eller dra på ugnsgrillen?  

Den som mäter vet

För att veta vilken teknik som är värd att satsa på behöver man först veta vad olika funktioner förbrukar. En förutsättning för mycket av den smarta energispartekniken är därför att det finns bra mätdata. Ett exempel är BRF Promenaden som numera mäter förbrukningen per lägenhet och då även kan debitera rättvist, se sidan 6

”Lågt” elpris kan luras

Ett starkt skäl för att ha järnkoll på förbrukningen är att energileverantörerna blir allt vassare på att sätta priset minut för minut. Istället för dagens ganska stela tidstariffer övergår de till exakt prissättning som speglar produktionskostnaden och efterfrågebilden i varje ögonblick. När vi går över till mer förnybara energikällor kommer det att bli större skillnader på tillgången till el. Lite tillspetsat betyder det att energin kan bli som dyrast just den stund den behövs mest och billigast när den behövs minst.  Det gör att en bostadsrättsförenings kostnader kan börja stiga och bli betydligt högre än förväntat om man köper mycket energi vid ”fel” tidpunkt, även om energipriserna allmänt sett är låga. Här lurar en högkostnadsfälla som man bör se upp med och då behövs teknik som håller koll på pris och förbrukning och styr energianvändningen optimalt. 

Energilagring är en annan smart möjlighet. En bostadsrättsförening kan på samma sätt som man borrar för bergvärme, borra för att via exempelvis solfångare ladda ner sommarvärmen i berget. Sedan sugs den upp på vintern eller vid effekttoppar när energin är som dyrast. 

Inte bara energi  

Allt nytt behöver inte heller handla om energi eller att du ska behöva ta beslut hela tiden. Mer och mer av tekniken finns gömd och hjälper osynligt till, säger Joachim Lindborg.  

— Vem har inte stått med matkassar och fumlat med nycklar eller portkoder? Det smarta huset kan som en del bilar redan gör, känna av när du närmar dig och öppna dörren.  För den här sortens teknik har ett nytt begrepp börjat användas; ”Internet of Things” som vi förklarar i rutan här bredvid. 

En annan tjänst som Riksbyggen testar är kameraförsedda drönare (förarlösa minihelikoptrar) för att inspektera tak. Det går fort och hjälper fastighetsskötaren. 

Fler exempel på spännande projekt och inspiration finns på Sustainable innovations och Joachim Lindborgs hemsidor (se rutan intill).

Mycket av den teknik som en bostadsrättsförening kan ha glädje av finns redan framme, klar att tas tillvara. Potentialen är stor och vinnarna blir klimatet, ekonomin och boendekomforten. Att installera IMD är en bra början som går snabbt och enkelt, avslutar Joachim Lindborg.

Var ska man börja?

Ta upp frågan med er fastighetsförvaltare. De bör kunna ge tips och vägledning. Allmän Information finns också hos Energimyndigheten:   www.energimyndigheten.se/snabblankar/lattlast

 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->