Home Solutions Driftcentral i ett framtida scenario. (Fotomontage) 
Home Solutions Driftcentral i ett framtida scenario. (Fotomontage) 

Du som har IMD i bostaden tittar säkert lite då och då på mätaren för att kolla upp hur mycket el, vatten eller annat du förbrukat. Det är du i så fall inte ensam om, en annan som har koll på din mätare är Jonny Karlsson, driftansvarig på Home Solutions huvudkontor i Gävle.  

En gång per dygn får Jonny Karlsson och driftteknikern Pontus Andersson hem mätvärden från din och ytterligare cirka 50 000 lägenhetsmätare runt om i landet, från Haparanda till Ystad.   Inte för att de tycker det är spännande att se hur mycket du och andra IMD-kunder förbrukar, utan för att se alla mätare, dataplattformar och kommunikationssystem fungerar som de ska. Om något avviker från det förväntade signalerar systemet det. 

- Det första vi tittar på i den dagliga kontrollen är om alla cirka 500 plattformar, det vill säga de IMD-datorer som vi har i varje bostadsrättsförening som är kund hos oss, har hört av sig, säger Jonny.

Har någon plattform inte hörts av så görs en snabb felsökning, Det vanligaste är kommunikationsfel och fel med nätuppkopplingen. Från driftcentralen i Gävle testas först med en omstart av plattformen och det brukar oftast råda bot på problemet. 

- Hjälper inte det så kan vi ringa vår lokala elinstallatör på den ort det gäller, som snabbt åker ut och rättar till felet.  Vi kan också se om någon enskild mätare i en lägenhet behöver bytas, exempelvis om den slutat sända mätdata eller har andra fel.  

Läckagevarning

En viktig del i den dagliga övervakningen är att se om någon plattform eller mätare sänder data som kan indikera ett allvarligare fel i fastigheten. 

- Ser vi att exempelvis att en vattenmätare i en lägenhet helt plötsligt rapporterar ett oavbrutet vattenflöde under ett dygn så kan det indikera ett läckage. Eftersom vi ser det direkt kan vi omgående rapportera till kunden eller förvaltaren som kan kolla upp det.

Den dagliga rapporteringen ger också underlag för statistik över hur olika komponenter som mätare och plattformar fungerar. På så vis kan Home Solutions jämföra prestanda och tillförlitlighet för olika fabrikat och välja det som fungerar bäst.

Jonny Karlsson

Varit med från början

Jonny Karlsson är en av veteranerna i Home Solution och har varit med sedan företaget bildades 2001. Han skrev de ursprungliga kravspecifikationerna för IMD-systemet och ansvarade för systemtesterna. Jonny är idag en av Sveriges mest erfarna IMD-tekniker. 

- Det har varit och är fortfarande en fantastisk resa. När vi började hade vi några hundra mätpunkter och en handfull kunder. Nu finns vi över hela landet och har som sagt ansvar för att 50 000 hushåll får bra IMD-tjänster. 

Gränslöst system

Jonny Karlsson säger också att ju fler kunder det blir desto mer tacksam är han över att man från början satsade på en stabil och lättskött lösning med ett så kallat öppet system. 

- Tack vare det finns ingen övre gräns för hur många som kan ansluta sig till oss och inte heller någon bortre tidsgräns för funktionaliteten, vi kan enkelt uppdatera och förnya systemet allt eftersom tekniken utvecklas.  

Kontakt

120 mil för att flytta en kabel

Stabiliteten i systemet och bra lokala el- och VVS-installatörer som samarbetspartners runt om i landet gör att Jonny och hans kollegor sällan behöver åka ut och åtgärda problem hos kunderna. Nyligen blev det dock ett undantag. 

- Jag blev med kort varsel tvungen att åka 120 mil tur och retur till Göteborg för att fixa en trilskande plattform som trots tester och stort huvudbry vägrade fungera. När jag väl kom fram visade det sig att jag bara behövde flytta en datakabel från ett uttag till ett annat. Men Göteborg är ju ändå alltid värt ett besök. 

 

Utveckling antal mätpunkter

 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->

I Rapport tisdagen den 16/6 2015 "chockhöjning av elnätsavgifterna" -->