Som en av Sveriges mest erfarna IMD-installatörer har Robert Öberg genom åren fått lösa många inkörningsproblem när nyinstallationer ska tas i bruk. Men nu kan han börja vänja sig med att allt fungerar problemfritt från första stund.

Robert Öberg med företaget Öbergs Elservice är en pionjär bland IMD-installatörer. Sin första installation gjorde han redan innan den då nya mättekniken ens börjat kallas IMD. Under de snart 20 år som gått sedan dess han har installerat mätpunkter i ungefär 20 000 lägenheter runt om i landet, varav många för Home Solutions i Gävle- och Stockholmsområdet.  Han gläds åt den nya tekniken som han anser gör trådlös IMD stark, stabil och lättinstallerad.

- När vi talar om det som är vanligast idag, trådlös IMD-teknik, har det tidigare ofta funnits inkörningsproblem med svajande radiokommunikation mellan lägenhetsplacerad mätare och mottagande centralenhet, säger Robert Öberg.

- Vanligtvis har det varit svaga sändarsignaler eller hindrande väggar och terräng som skapat radioskugga, och man har behövt flytta omkring sändare och mottagare eller komplettera med fler innan allt fungerat bra.

Därför blev Robert uppriktigt förvånad över hur smidigt det gick i höstas med en ny typ av trådlös teknik som han installerade för el- och temperaturmätning i bostadsrättsföreningen Stigs Gård i Gävle.

- Här fanns alla förutsättningar för problem. Dels är det 126 lägenheter i radhusliknande byggnader spridda över ett fyrahundra meter stort och kuperat område med många signalhinder, dels skulle som sagt en ny typ av mätare och mottagare, M-bus från Elvaco, användas. Här förväntade jag mig en hel del efterjusteringar, men så blev det inte, säger Robert.

- Allt fungerade jättebra från start. Signalen var stark och stabil över hela området och det räckte gott och väl med en enda mottagare. Dessutom var det lättinstallerat, som ”plug and play”.

Den starka signalen gör också att Robert kan placera mätarna där de helst bör sitta, diskret placerade i hallen på 170 centimeters höjd från golvet. Genom att han kan välja samma plats i alla lägenheter blir mätarna lätta att hitta om de i framtiden ska servas eller bytas.

- Jag kan bara säga att den nya tekniken fungerar otroligt mycket bättre än den äldre. Dessutom slipper man tidskrävande injusteringsarbeten och ändringar.

Home Solutions använder idag genomgående Elvacos nya M-bus system. Den typen rekommenderas också för föreningar som vill ersätta lite äldre utrustning.

Och det här säger föreningen…

Om installatören gillar m-bustekniken för dess prestanda så tittade Stigs Gård mer till dess möjligheter.

- Det som avgjorde när vi tittade på olika IMD-leverantörer var att vi ville ha den nyaste M-bustekniken och ett öppet flexibelt system. Det ska funka även om vi byter leverantör eller gör ändringar, säger Andreas Hyson, vicevärd i bostadsrättsföreningen Stigs Gård.  

- På köpet fick vi en väldigt bra installatör, Öbergs Elservice var otroligt bra att ha att göra med och gick lätt att få kontakt med om vi ville fråga om något.  Allt blev också klart som utlovat i god tid före jul.

Stigs Gård gjorde två olika installationer, IMD för el samt temperaturgivare i alla 126 lägenheter.

- Ännu är det lite tidigt att se resultat av elmätningen, vi har vi nyss haft jul och nyår då många förbrukar extra mycket, men det lär synas framöver. Men vi ser redan att vi som stor elkund med ett samlat avtal kan pressa priset. Vi har också tagit en policy om att bara köpa ”grön” el till föreningen och det är alla nöjda med.

Lika viktigt som IMD för el tycker Andreas Hyson det är att ha temperaturgivare. 

- Det är väldigt bra, vi får full koll vad gäller värmen och kan lätt göra rätt injusteringar. Jag brukar säga att inte ha temperaturmätare är som att köra bil utan hastighetsmätare, man vet inte vad som händer om man gasar på. Men nu vet vi och det kommer vi att både spara pengar på och få bättre inomhusklimat. En bra investering helt enkelt.  

 

 

 

 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->