HSB Brf Promenaden i centrala Falun är ett skolexempel på hur en bostadsrättsförening steg för steg kan minimera sin energiförbrukning genom olika lösningar från Home Solutions. 

Alldeles nyligen uppdaterade föreningen sitt system för temperaturstyrning. Det äldre systemet som installerades 2005 har nu ersatts med CMa 10W och med det har man fått betydligt bättre precision i mätvärdena och bättre kontroll över värmestyrningen. 


— Temperaturstyrning har vi sett som en självklarhet sedan vi fick det 2005 och det har funkat utan problem. Systemet sköter sig själv men det man bör tänka på är att så småningom uppdatera det, precis som vi gjort. Tekniken hinner utvecklas mycket på några år, säger Brf Promenadens ordförande Jan Berg.

Det system som föreningen nu fått har också fördelen att kunna köras såväl trådbundet som i Promenadens fall, men också trådlöst i byggnader där kabeldragning inte är ett alternativ. 

Nästa steg efter temperaturstyrningen blev att föreningen 2008 installerade IMD för el. Jan Berg ger en målande beskrivning av vad det innebar: 

— Förr lyste husen som Leksandsbåtar om kvällarna men nu kan man nog snarare prata om spökskepp, ingen har lampor tända i onödan!  

Installationen av IMD innebar att elförbrukningen sjönk med 88000 kWh per år, och Jan Berg räknar snabbt ut att i snitt har de boende hittills sparat runt 10000 kronor per lägenhet på det.  

— Ändå var det rättviseargumentet som var det starkaste skälet till att vi införde IMD, men det visade sig alltså ha en ett större värde än så. 

Det tredje steget i föreningens energijakt blev att byta det gamla motorvärmarsystemet. 

— Förr hade vi en inte särskilt effektiv lösning som i praktiken ledde till att motorvärmarna stod på jämt under vintern och drog massor av el. Men 2010 installerade vi Home Solutions moderna system och omedelbart sjönk förbrukningen och kostnaden med hela 75 procent! 

Det finns hur många bra möjligheter för en bostadsrättsförening att sänka sina energikostnader, vi har gjort det stegvis med hjälp av Home Solutions och det har bara varit positivt. 

— Nu tar vi nästa steg och installerar solpaneler så att vi också kan generera energi, säger Jan Berg. 

 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->