När Hans Ejenstam, HSBs affärsområdeschef i Jämtland och Ånge, kollade upp hur HSB-föreningarna i Östersundsområdet hade det med elmätning upptäckte han att många redan mätte förbrukning per lägenhet, men att det skedde manuellt. Dessutom hade alla bostadsrättshavare samma nät- och elleverantör – men varsitt personliga avtal! 

— Jag såg direkt att föreningarna kunde vinna mycket på att uppgradera till IMD. Den manuella och närmast uråldriga mätningen är tidskrävande och det blir mängder av felavläsningar och annat trassel som måste rättas till. IMD skulle också i ett slag sänka kostnaden för nätavgifterna, i snitt ända upp mot 1500 kronor per lägenhet och år för en del föreningar, säger Hans Ejenstam.

Det gällde bara att hitta en bostadsrättsförening som ville börja.  IMD var i princip okänt för föreningarna och det fanns inga lokala referensobjekt att titta på.  För att komma igång kontaktade Hans Ejenstam Home Solutions som fick presentera sin lösning för föreningarna. 

— Föreningarna såg snabbt fördelarna, men lika viktigt var att Home Solutions lösning rekommenderades av HSB som kunde intyga att den fungerade, och fungerade bra, runt om i landet. 

Brf Lommen sparar 1300 kronor per lägenhet

Först att nappa blev bostadsrättsföreningen Lommen. Föreningen med 175 lägenheter finns i centrala Östersund och stod klar 1964. 

— Lommen ligger i framkant när det gäller underhåll och utveckling och de blev direkt väldigt övertygade om IMD.  De skulle spara runt 1300 kronor per lägenheter i sänkta nätavgifter och de skulle få en rättvis debitering. Styrelsen tog ett snabbt beslut som följdes av en enhällig extrastämma i våras och installationen gjordes nu under sommaren, säger Hans Ejenstam.

Det dröjde inte länge innan ytterligare fyra föreningar visade intresserade och är nu inne i olika skeden i beslutsprocessen. Några har stämmobeslut klara, medan några vill avvakta något år eftersom de just nu har andra större investeringar på gång. 

Exemplet här i Östersund visar att det flesta snabbt inser att IMD är bra och ofta en självklarhet att skaffa, men man vill vara säkra på sitt beslut.  Därför är det så viktigt att hitta någon som tar initiativet och blir först, då känner övriga föreningar trygghet i att ta samma beslut, säger Hans Ejenstam.

— Just nu är som sagt fem föreningar på gång men det kommer att bli fler. 

Även Riksbyggens och andra föreningar

Christer Svensson på Home Solutions tror att intresset också nu snabbt sprider sig till både Riksbyggens och andra föreningar i Jämtland.

— Vi har sett samma sak på många andra håll i landet; att HSB eller ibland Riksbyggen tar ofta initiativet lokalt och sedan hakar alla andra på. 


Hans Ejenstam

 

 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->