Den 15 till 16 mars var det dags för en av årets höjdpunkter i fastighetsbranschen, Fastighetsmässan i Kista norr om Stockholm. Home Solutions var där för att möta bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare.  

- Primärt är vi med för att möta nya kunder, främst bostadsrättsföreningar, men också för att träffa förvaltare och olika fastighetsbolag som vill veta mer, säger Home Solutions vd Mikael Wass. 

Många besökare är insatta i IMD och klara över vad de vill, som den förening i Solna som på stående fot bad om att få en offert för el-IMD för sina 200 lägenheter.  Andra, inte minst fastighetsägare utanför bostadsrättssektorn börjar också bli mer och mer nyfikna på IMD.

- Nyss hade jag ett samtal med en fastighetschef i ett kommunägt bostadsföretag som ville sätta sig in i IMD bättre. Det är troligt att han också återkommer och vill ha en offert, säger Mikael Wass.

Individuella elavtal är väl IMD, eller? 

När Home Solutions säljare Anette Nyman summerar de två mässdagarna tycker hon att de flesta verkar ha bra koll, men hon märker också att många förväxlar IMD med individuella elavtal. 

- Jag har pratat med många bostadsrättsföreningar som tror att de har IMD, alltså individuell mätning och debitering, men i själva verket handlar det om att de boende har individuella avtal med sin elleverantör.  Man tar fasta på ordet ”individuell” och det är lätt hänt att man då förväxlar begreppen, säger hon. 

- Många blir först förvånade men sedan intresserade när vi förklarar skillnaden, det blir en aha-upplevelse. Att så många missat detta är en lärdom från mässan, vi behöver bli tydligare om att IMD är något som ersätter individuella elavtal med något helt annat och bättre. 

Home Solutions har varit med på många mässor genom åren och Mikael Wass konstaterar att medvetenheten och intresset för IMD ökar markant för varje år. 

- Det har skett ett genombrott de senaste åren, säger han. Det är betydligt fler som vet mer om IMD idag, både bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare. Samtidigt möter vi också de som inte är så insatta. Det kan vara nyvalda i föreningsstyrelser, eller som Anette Nyman nämnde, de som tror att de har IMD fast det handlar om individuella elavtal. 

- En annan tydlig förändring är att många nu också börjar fråga om temperaturmätare. Man har fått upp ögonen för detta och vill veta mer. En ny trend är också att de boende börjar trycka på sina styrelser. Är man van vid att använda modern teknik i andra sammanhang vill man också kunna ha nytta av det i sin bostad.

Mikael Wass tycker också det är roligt att andra utställare gärna kommer och ställer frågor.  

- De vill hålla sig a jour med det som händer i fastighetsbranschen och har pejlat in att IMD är på gång. Här kan det också dyka upp samarbetsmöjligheter, exempelvis med teknikutvecklare eller forskare. 

- Roligast är förstås när nöjda kunder kommer och nästan vill ge oss en kram. Då blir man glad!

Fastighetsmässan är den största i sitt slag i norra Europa och hade i år 300 utställare och cirka 6000 besökare. 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->