För fem-sex år sedan trodde vi att elpriset för evigt skulle fortsätta öka kraftigt eftersom det ”alltid” varit så. Det blev tvärtom. Sedan 2013 har vi haft relativt låga elpriser, och så sent som i december förutspåddes att ännu lägre elpriser under 2018 tack vare den milda och regniga hösten. Det blev tvärt om igen, fast åt andra hållet. Mellan januari och mars i år steg de rörliga elpriserna med cirka 50 procent jämfört med i fjol och med cirka 100 procent jämfört med 2016. Den kalla vintern ledde till att elförbrukning och elpris att rakade i höjden, och gav oss en påminnelse om att elprisprognoser är lika opålitliga som vädret. 

Så vad vi ska tro framöver? Det säkraste är att inte tro något alls och istället göra sig så oberoende som möjligt av väder och elpriser. Ett sätt att göra det är att bostadsrättsföreningen genom IMD skaffar sig möjligheten att förhandla fram bättre avtal med elleverantörerna och att ge hushållen en chans att hålla koll på och sänka sin egen förbrukning. 

Hur än väder och elpriser utvecklar sig kommer fastighetsägare som installerar IMD idag att ha tjänat på det inom några år. Det är verkligheten, sedan får vädret bli vad det blir. 

Lägenhetsportalen

Logga in i lägenhetsportalen
 
Användarnamn:
Lösenord:

 

Länkar till information om "ökande elnätavgifter"

I denna studie från Nils Holgerssongruppen --> 

Aktuell-rapport från Nils Holgerssongruppen -->

HSB Nyheter - Risk för kraftigt ökade elkostnader -->

Reportage i nwt.se om Fortums dubblering av elnätavgiften -->